donderdag 15 oktober 2009

Week zeveneneenhalf

Ik zal maar eens wat over eten schrijven, want als ik dat niet doe reageren mijn reageerders een stuk minder.
Istanbul is duur geworden. Ik haalde wat bakleva vlakbij de Overdekte Bazar - de bakker in de Javastraat is goedkoper. Daarvoor hoef je dus niet naar Istanbul. In de wijk Sultanachmed ben je voor kebap met sla en een toetje ook zomaar €15 kwijt. Dan betaal je bij Konak in de Istiklal Caddesi (en dan heb je het toch over de Istanbulse P.C.Hoofdstraat) al een stuk minder.
Op de boot naar Yalova kun je ook eten. Ik vond de börek er wat vreemd uitzien, maar goed, je wilt eens wat proberen, zegt de jongen achter het loket: "Lasagna." Nou, als dat lasagna is ben ik een Chinees, en na een hap wist ik het: Fout, dit moet je nooit kiezen. Wat het is weet ik niet, maar de hond vindt het vast lekker.
Omdat ik op de camping in Iznik weer zelf wilde koken, kocht ik langs de weg twee appels en twee tomaten. Alleen telde de boer geen appels maar kilo's. Ik hoefde die dag gelukkig geen berg meer over met vier kilo extra. Wat ook scheelde - ik was niet de eerste appeleter. Je moest eerst het wormpje vinden en verwijderen, of appel met vlees eten.
Toen kregen we Bilecik. Dan begint Turkije pas echt. Een eethuis waar je zelf aan de toonbank mag aanwijzen wat je wilt. Naast de rijst was er niet zoveel meer, ik kreeg een soort van macaronisaus met een hardgekookt ei erin. Het werd aan tafel gebracht door zo'n leuk Turks meisje, rond gezicht en aardige glimlach. Ze deed me aan iemand denken.
Er kwam salade bij, en dan niet zo'n kwakje rood-groen door elkaar, nee, een compositie van wortel, komkommer, rode kool en uien - schijfje citroen erbij, zodat ik het jammer vind dat ik er geen foto van heb gemaakt. Ze hadden er ook nog sütlac, en dat samen voor €4.
Gisteren heb ik naast een benzinestation annex restaurant gekampeerd. Daar een variatie op köfte gegeten. Het gehakt was in een ring gevormd, en daar zat dan saus met groente in. Ook voor nog geen €5. Ik was trouwens net te vroeg met eten, want toen ik klaar was bleek de barbeque heet en daar kwamen lekkere dingen vanaf. Het restaurant zat opeens vol met 80 vrachtwagenchauffeurs.
Het is trouwens even uit met kamperen, want op deze hoogte vriest het 's nachts aan de grond. En wie denkt er in augustus aan een ijsmuts en handschoenen mee te nemen. Er zit ook al geen elektrische deken in mijn slaapzak. Vanmorgen moest ik mezelf ontdooien eer ik weg kon fietsen. Nu zit ik een een hotel waar ze vast weer gaan schoonmaken als de poetsvrouw terug is van vakantie. Maar ze hebben wel draadloos internet.
Vanavond heb ik een bijzonder toetje gehad: een soort van brood, helemaal doordrenkt met honing, en daar een kwak van die stevige room overheen.
Ik had trouwens ook speciaal brood tussen de middag. Ik had Trabzon-brood, dat is brood met kaneel. Ook lekker zonder kaas.
Kortom, ik kom niet om van de honger en val toch af.

2 opmerkingen:

 1. Och Cees,

  Dan denk je -door je onderwerp aan te passen- enkele reacties uit vertrouwde hoek uit te lokken, maar reken maar dat hun aantal tot deze ene beperkt blijft. Ja ...je had het kunnen weten: Blijf wie je bent, ook in de keuze van je onderwerp! Want zeg nou zelf: Het is nu ook een drabbige opsomming geworden van Istanbulse kwikjes en kwakjes die veel te duur zijn voor de echte Amsterdammer die je bent. Dan dus maar liever het Turkse platteland weer op. Daar kun je eten voor vijf centen en slapen onder airco van de open hemel. Kijk, dat laatste, schrijf daar maar eens meer over. "Hoe zou ik aarden hierbeneden, als er geen open hemel is?"
  Oftewel: Hoe zou je fietsen naar Jeruzalem als niet eerst Bilecik opdoemt!
  Al met al verklaar ik deze voedselaflevering half geslaagd, half mislukt. Wel gelukt natuurlijk qua entertainment op zich. Maar mislukt vanwege effectbejag: de stroom reacties blijft uit. Alleen ik heb met deze reactie je eer nog enigszins kunnen redden ........
  Fietswel Cees en blijf schrijven over de hogere doelen en inzettingen van je missie!
  Johan Wijers

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig dat mijn vaders eer nog op het nippertje gered is, want een eerloze vader kunnen we natuurlijk niet hebben :P
  Ik krijg trouwens wel helemaal honger van je stukje.
  Ook fijn dat reacties blijkbaar gelezen en gewaardeerd worden, ik wist niet zeker of dat allemaal wel op je kleine schermpje paste. Dan toch nog een kleine noot van constructieve taalkundige kritiek, want doordrengt is met 7630 google hits misschien wel een woord, maar de 62700 hits voor doordrenkt geven het toch een kleine voorkeur.
  Nog veel rijkelijke Kans gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen